Melkroute

Boerderijrecreatie in Friesland organiseert een Melkroute. Dit leidt tot een fiets-, vaar-, auto- en wandelroute langs het Tjeukemeer van Friesland. De route gaat langs oude melkfabrieken die vroeger nog actief waren maar nu helemaal vergeten zijn.

melkrouteMomenteel drinkt bijna iedereen in de wereld melk. Het is een van de belangrijkste voedingsmiddelen die in Nederland wordt geproduceerd. Daarom vindt Boerderijrecreatie dat de historie die erachter schuilt niet verloren moet gaan. Het is algemeen bekend hoe melk ontstaat. Minder bekend is het melkproces van de koe naar de schappen in de supermarkt. In Friesland staan allerlei oude restanten van de eerste melkfabrieken. Deze fabrieken verzorgden melk voor het hele dorp en voor de streken die daar om heen liggen.

De organisatie wil door middel van de Melksporenroute laten zien hoe de melk wordt geproduceerd in de fabrieken van nu en vroeger. Samen met de organisaties Boer&Haven en Ontdek ons is Melksporen tot realisatie gekomen. De route is gratis te bewandelen, varen, fietsen en te rijden. Onderweg zijn er verschillende ondernemers die de deelnemers graag voorzien van hun diensten.

Melkroute is een initiatief van Boerderij Recreatie in samenwerking met ondernemers rond het Tjeukemeer

Download hier het Melkroute info boekje.